7-Daagse Basisopleiding

Investering: 2650,- btw vrij

DE MISSIE VAN HET MEDIATION COLLEGE

Wanneer u bij ons een 7-daagse basisopleiding gaat volgen, dan heeft u zich al voorbereid op wat komen gaat. Er heeft een intakegesprek met (onze hoofdtrainer/docent/directeur) plaatsgevonden en u durft daarna de stap te gaan zetten. U bent dan van onbewust onbekwaam, bewust onbekwaam geworden. Wij gaan er dan samen met u voor zorgen dat u bewust bekwaam wordt in het mediationvak. Daarna heeft u nog een weg te gaan om uiteindelijk onbewust bekwaam te worden. Een goede mediator voert geen gesprek ‘uit het boekje’. U heeft de vaardigheden zo leren toepassen dat u zonder er bij na te hoeven denken het gesprek kan leiden tussen mensen die een geschil hebben. Zie het als autorijden, je moet eerst overal bij nadenken en daarna gaat het eigenlijk vanzelf. Onze missie is niet om u daar te brengen. Onze missie is wel om u voldoende kennis te geven waarmee u dat doel kunt bereiken. De logische volgende stap is om samen met uw medestudenten ‘vlieguren’ te maken, waardoor u een goede mediator kunt worden.

Onze docenten/trainers zijn zeer betrokken bij uw leerproces en zullen er alles aan doen om een veilige atmosfeer te scheppen waarbinnen u optimale stappen kunt maken en buiten uw ‘comfortzone’ kunt treden. Alleen dan kunt u nieuwe vaardigheden leren. U zult merken dat u veel dient af te leren om het vak van mediator te verstaan en te gaan beheersen.

In de jaren dat wij deze opleidingen geven hebben we gemerkt dat onze cursisten zich prima op hun gemak voelen en open staan voor veranderingen die zij ondervinden. Er wordt hard gewerkt, maar het is ook altijd verbindend en gezellig onder elkaar. U kunt na afloop van de opleiding op een mooie tijd terugkijken. Mocht u de opleiding willen volgen in Arnhem, Doorn of Eindhoven kunt bij ons andere opleidingsinstituut Match-it terecht https://match-it.info/

NA DE OPLEIDING BIEDEN WIJ U OOK NOG NAZORG

Wij staan klaar om u gedurende 2 jaar te begeleiden naar uw examens met onze examentrainingen. Als cursist krijgt u gedurende deze periode tevens reductie op extra trainingen. Dit kan oplopen tot 20% van de reguliere tarieven voor niet-cursisten.

INFORMATIEVOORZIENING

Tijdens de eerste dag van de opleiding krijgt u de logingegevens waarmee u op een besloten intranetsite kunt inloggen. Binnen uw eigen digitale omgeving kunt u recente cursusinformatie, naslagwerk en de video opnamen downloaden die tijdens de opleiding zijn gemaakt. Ook kunt u hier uw account beheren om met korting deel te nemen aan de examentrainingen. Zo kunt u zich gedegen voorbereiden op de aanstaande MfN examens.

LOCATIE EN GROEPSGROOTTE

Het Mediation College beschikt over een eigen trainingslocatie in Heemskerk. U kunt hier rekenen op faciliteiten die volledig aansluiten bij de door u te volgen opleiding. De inrichting is gezellig, effectief en ruim opgezet. De trainingsruimte is voorzien van een klimaatsysteem, zodat u altijd in een goede en gezonde omgeving kunt leren en werken.  De groepen bestaan uit minimaal 6 en maximaal 14 cursisten.

Overnachtingen zijn gedurende de opleiding mogelijk. Wanneer u de opleiding bij ons in Heemskerk volgt, dan raden wij u aan om in Heemskerk te overnachten. Wij kunnen dit uiteraard voor u regelen. Desgewenst nemen wij de overnachtingskosten op in uw factuur. De kosten voor een hotelovernachting bedraagt ongeveer € 75,00 per nacht, inclusief ontbijt.) U kunt uw overnachtingen natuurlijk ook zelf bij een hotel boeken.

ACCREDITATIE EN LESMETHODE

Het Mediation College is een erkend opleidingsinstituut van de Mediatorsfederatie Nederland (MfN). De basisopleiding van het Mediation College wordt dan ook volgens het protocol van de MfN gegeven en is hiervoor geaccrediteerd.

Onze lesmethode is door haar opbouw zeer effectief gebleken (mede gegeven de feedback en het hoge slagingspercentage van onze studenten). Wij maken gebruik van veel ondersteunend videomateriaal en een interactieve lesmethode, het z.g. ‘Turningpoint systeem®’. Hiermee leert u de theorie sneller.

De vaardigheden leert u, in het bijzijn van een van de trainers, door middel van praktijktrainingen in de vorm van rollenspellen die wij tijdens de opleiding ruimschoots toepassen. Ook kunt u tijdens de rollenspellen als observator optreden en zo feedback geven aan uw mede cursisten. Zo worden uw leermomenten geoptimaliseerd en krijgt u nog beter inzicht in het verloop van het mediation proces en de vaardigheden.

De 7-daagse basisopleiding volgt u in een dag, gevolgd door 3 blokken van twee dagen.

PROFESSIONELE ACTEURS OM U EXTRA TE ONDERSTEUNEN

Op een van de laatste dagen van de opleiding huren wij professionele mediation trainingsacteurs in om u het gevoel te geven hoe het examen door MfN/INTOP zal worden afgenomen. Het geeft u het gevoel van een “echte” mediation zodat u beslagen ten ijs komt en niet voor verrassingen komt te staan bij het afleggen van uw praktijkexamen.

Extra oefendag NLP (na de opleiding) oefenen

Gedurende deze twee dagen gaan wij de eerste dag in op vragen die u nog heeft over de lesstof en praktijksituaties. Wij oefenen een theorie examen klassikaal en gaan nog enkele praktijkoefeningen doen. Tijdens de tweede dag laten wij u kennis maken met het Neuro Linguïstisch programmeren (NLP) in mediation. Wij geven u inzichten en technieken in het structureren van communicatie tijdens mediationgesprekken door gebruik te maken van het NLP communicatiemodel. Tevens laten wij u zien welke invloed denkstijlen, ook wel genoemd metaprogramma’s, hebben op het ontstaan van conflicten. U zult merken dat het mediationgesprek een stuk gemakkelijker wordt wanneer u gebruik gaat maken van deze nieuwe inzichten en technieken.

NA AFRONDING VAN UW OPLEIDING

U ontvangt van het Mediation College een certificaat van deelname wanneer u de basisopleiding volledig heeft gevolgd. Wanneer u  beschikt over een redelijk theoretisch en praktisch competentieniveau op basis van de afgeronde opleiding (hetgeen zal worden beoordeeld door een van onze trainers), dan voorzien wij uw certificaat van ons een keurmerk dat aangeeft dat u aan het vereiste opleidingsniveau voldoet. Het keurmerk kan u helpen om uw eigen mediationpraktijk te starten. Om tot het MfN register toegelaten te worden dient u dan nog wel een officieel examen, bestaande uit een schriftelijke toets en (video) assessment succesvol af te leggen. Hierbij zullen meestal nog enige studie en praktijkoefeningen nodig zijn.

VOOR WIE IS OPLEIDING TOT PROFESSIONEEL MEDIATOR?

De opleiding is voor deelnemers die empathie hebben voor mensen en beschikken over voldoende ondergrond (HBO werk- en denkniveau). Zoals eerder vermeld zal een van de trainers altijd een intake gesprek met u hebben om te bepalen of deze mediation opleiding enerzijds aan uw verwachtingen voldoet en anderzijds of deze opleiding bij u past.

STUDIEBOEKEN

Wij werken tijdens de opleiding met het Handboek Mediation deel 6 van van A.F.M. Brenninkmeijer, H.J. Bonenkamp, K. van Oyen en H.C.M. Prein. Tevens ontvangt u een manual met lesstof en naslagwerk. De manual is in de opleidingsprijs begrepen, het handboek niet.

Onderstaand enkele interessante boekentips:

Tip 1!

Juridische aspecten van mediation
4e herziende druk
E. Schutte, J. Spierdijk,
A.F.M. Brenninkmeijer
Sdu uitgevers
(ISBN 978-9012117456)

Tip 2!

Mediation in de Praktijk
4e herziende druk
Hugo Prein
Uitgeverij Boom
(ISBN 9789089535733)

WELKE STAPPEN KUNT U ZETTEN?

Allereerst is het belangrijk dat u zich zo goed mogelijk informeert over onze opleidingen, nazorgprogramma’s en examens. Daarvoor kunt u natuurlijk deze website bekijken, onze informatie avond bijwonen en/of een afspraak met onze hoofdtrainer/opleidingscoördinator maken voor een intakegesprek. Belangrijk is dat zowel u als wij achter uw deelname aan de opleiding staan. Wanneer u direct een optie wilt op een van onze opleidingen dan is dat mogelijk. Wij reserveren uw plaats dan tot dat u een intakegesprek met ons heeft gehad. Wanneer u een afspraak maakt voor een intakegesprek, dan mogen wij er wel van uit gaan dat u serieus overweegt om uzelf in te schrijven. Overigens heeft u na inschrijving nog altijd 7 dagen bedenktijd zonder kosten.

Programma van de opleiding

Persoonlijke introductie.
• Inleiding in Mediation / Mediationproces en benaderingen
• Vaardigheden en technieken
• Praktijkoefening vaardigheden en grondslagen
• Praktijkoefening vragen stellen
• Opening van een mediation

• Interventies van de Mediator
• Vaardigheden en technieken
• Verslaglegging
• Competenties Mediator
• Stijlen en gebieden mediation
• Casuïstiek

• Conflicthantering, onderhandelingsvaardigheden
• Casuïstiek, marketing
• Theorie examen
• Casuïstiek

  • Culturele diversiteit( of interculturele diversiteit)
  • Communicatie
  • NLP
  • Ethiek
  • Casuïstiek
  • Praktijkoefening
  • Communicatie/drogredenen
  • Vaststellingsovereenkomst / het maken van een verslag

• Presentatie deelnemers
• MfN/NMv
• Intervisie
• Casuïstiek

• Praktijk oefenassessments

Data en beschikbaarheid

Start maandDag 1/2 Dag 3/4Dag 5/6Dag 7LocatieBeschikbaarheid
Mei 2022ma. 09 en di. 10 meima. 16 en di. 17 meima. 23 en di. 24 mei30. mei-2022HeemskerkNog plaatsen
Sept 2022ma. 19 en di. 20 septma. 26 en di. 27 septma. 03 en di. 04 okt10. okt-2022HeemskerkNog plaatsen
Dec 2022ma.05 en di. 06 decemberma.12 en di.13 decemberma.19 en di.20 december16. jan-2023HeemskerkNog plaatsen

SCHRIJF JE IN VOOR DEZE OPLEIDING